I weekenden 24-26. maj præsterede vi et af vort hidtil bedste resultater, ved at vinde sølvmedaljer ved Danmarksmesterskabet 2013! Det er vi meget stolte af, men det er desværre med lidt blandede følelser at vi sidder her med sølvmedaljerne om halsen. Under stævnet var vi udsat for noget af det mest besynderlige, vi endnu har set i vores 20 årige sejlsportskarrierer. Og det kostede os guldet!

I starten af maj måned blev Notice of Race offentliggjort som indbydelse. I denne var der præciseret, at der var én fratrækker efter fem sejladser og to hvis ni eller flere sejladser blev gennemført.

Da vi ankommer til stævnet og registrerer os, får vi udleveret et sæt Sailing Instructions hvori der er anført, at hvis der sejles fem eller flere sejladser er der én fratrækker.  Vi forholdt os til de sidst udleverede Sailing Instructions og sejlede efter dem.

Stævnet var et tre-dages stævne, så der blev sejlet fredag til og med søndag. Da vi kom i land lørdag, kunne vi konstatere, at flere af vores konkurrenter havde lavet to BDF (tyvstart), hvilket gav os en meget komfortabel føring blandt de danske både og det danske mesterskab virkede meget tæt på.

Lørdag aften bliver stævneledelsen bekendt med en uoverensstemmelse mellem Notice of Race og Saling Instructions og vælger så, efter rådføring fra hvad de kaldte en kompetente kilde, at opslå en ændring i Saling Instructions, hvori antallet af fratrækker  blev justeret fra én til to efter ni sejladser. På det tidspunkt var der sejlet syv sejladser og hvis to fratrækker kom i spil, ville det give en komfortabel føring til Team Soffe.

Den efterfølgende dag fik vi selvfølgelig sejlet to sejladser, hvilket resulterede i to fratrækkere. Det betød, at Team Soffe fik deres to BDF fratrukket på resultatlisten og blev danmarksmestre. I øvrigt meget fortjent, hvis man ser bort fra de to BDF. De var den bedste dansker og derfor også en fair vinder af mesterskabet.

Men på den anden side, så lavede de to store fejl, da forudsætningerne tillod én fejl og derfor udspillede de deres chance for mesterskabet, hvis ikke stævneledelsen havde ændret i de gældende forudsætningerne inden finaledagen.

Vi er selvfølgelig skuffede over situationen, men samtidig glade for en sølvmedalje. Vi kunne konstaterer, at reglerne tillader stævneledelsen at ændre i Saling Instructions, hvis der er en grundlag for det. Deres grundlag var, at det er præciseret i Notice of Race, men det virker i vore øjne fuldstændig absurd, at det kan danne grundlag for sådan en ændring to tredjedele henne i stævnet, ja faktisk dagen før finalesejladsen.

Tillader reglerne virkelig det? Er det den rigtige beslutning som blev truffet og os som er forkerte på den?

Samlet blev vi nr 5 i stævnet som blev vundet af Schweiziske Chsitopher Rast og crew med estiske “Freddy” på andenpladsen og norske “Storm” på tredjepladsen.

  1. Arne
    aug 14, 2013

    helt enig. punkt 1 i topp level seiler man med max en strykning i noen klasser ingen. i melges internasjonalt kun en
    pkt 2 skandale å endre seilinstruction. de går alltid foran nor.